Com és?

Podríem dir que la ciutat de Vic  està situada a la comarca d’Osona, a mig camí entre el mar i els Pirineus,  dins la província de Barcelona. La seva situació geogràfica, a només 69 quilòmetres de Barcelona i 60 quilòmetres de Girona, n'ha fet una de les capitals de la Catalunya central. La Plana té uns 20 quilòmetres de longitud i 8-10  d'amplària. Així doncs, diríem que aquesta ciutat es troba emmarcada al nord de Pre- Pirineu i al sud de la serra Pre-Litoral, que té com a puny el Montseny.

Les comarques que envolten aquesta ciutat són: la Selva, la Garrotxa, el Ripollès, el Berguedà, el Bages i el Vallès Oriental. 



Vegeu aquí una aproximació del mapa




Un cop vista la seva situació dins el mapa de comarques de Catalunya, parlarem del medi físic en què aquesta ciutat es troba.

La ciutat de Vic es caracteritza per l’aspecte planer i de pocs desnivells, envoltada per altes muntanyes com són el Montseny i la Serralada Transversal que provoquen uns efectes molt característics en el seu clima humit amb boires a l’hivern i molta calor a l’estiu. La presència de turons testimoni caracteritza el relleu de la Plana de Vic en general i de Vic en particular, constituint la particularitat paisatgística més remarcable des del punt de vista geològic.

El clima d’Osona és Mediterrani Continental Humit, tot i que als relleus del nord (àrea prepirinenca) i a l’est (Montseny, Guilleries i Collsacabra) la precipitació és abundant o molt abundant i la temperatura és més baixa. La precipitació cau de manera regular durant tot l’any, però l’hivern és l’estació més seca. L’hivern és fred a tota la comarca, amb inversió tèrmica i boires que afecten sovint la plana. 


LA CULTURA A LA NOSTRE CIUTAT, VIC:


Definiríem  Vic com  una ciutat rica en contrastos on conviuen la tradició i la modernitat, l'herència del món rural i els ambients més avançats, la tranquil·litat pròpia d'una ciutat petita i l'animació lúdica i festiva.
La seva llarga història, present als carrers i a les places del centre històric, conviu en harmonia amb el nou creixement urbanístic, que mostra el dinamisme d'una ciutat cosmopolita, expressat a través del ressò de les seves fires i mercats, de la consolidació de la Universitat de Vic o del creixement dels polígons industrials.
D’altre banda l’àmplia gamma d’entitats i associacions culturals que té la ciutat, demostren el seu interès per la cultura local i del país. Així doncs, podem trobar entitats que responguin a interessos musicals, arqueològics, esportius, teatrals, tradicionals...
Com  interès musical hi destaquem l’Orfeó Vigatà, fundat l’any 1902 i amb una llarga història i tradició. També amb molta importància el Mercat de Música Viva, on cada setembre i durant uns dies hi ha un munt d’espectacles musicals.
Els equipaments culturals, com ara: els teatres, les biblioteques, els museus...també hi són presents. A més a més, caldria destacar que la ciutat de Vic disposa d’una Universitat privada, la UVic.



UNA MICA DE HISTÒRIA:

Algunes troballes històriques ens expliquen que antigament, ja des de el Neolític, la plana de Vic era ocupada per habitants. Per Vic o Ausa, el nom que rebia anys enrere, hi varen passar els ibers, els romans, els cristians i els àrabs. Així doncs, podríem dir que es té coneixement de Vic des de el segle IV abans de Crist.

A partir dels segles VIII i IX, la ciutat de Vic va formar part de les forces islàmiques. Aquesta, va ser destruïda pels musulmans l'any 788, però posteriorment va ser reconstruïda per les trobes de Guifré el Pilós l'any 878. A partir d'aquí, la ciutat fou governada pel compte de Barcelona i el Bisbe de Vic.
Durant el segle XVI i XVII, la ciutat pateix un alt augment de la població. L'any 1782, Vic ja tenia més de 2000 habitants. Va ser però, anys posteriors quan hi va haver fortes onades migratòries, que esdevingueren un augment de la població. Actualment, gràcies aquestes onades migrtòries, ens trobem que la ciutat de Vic està formada per uns 30.000 habitants.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada