Activitat 3: Els diferents mercats de Vic



  •    Què aprendrem amb aquesta activitat?


En aquesta activitat es treballen les competències artística i cultural, en el coneixement i la interacció amb el món físic i social i ciutadana. Els alumnes coneixeran les característiques d’un mercat i en especial dels diferents mercats de Vic, una tradició que es considera part del patrimoni cultural (el mercat de la Plaça Major). També comprendran les relacions que s’estableixen entre els diferents entorns de Vic ja que hauran de comparar i relacionar els tres diferents mercats de Vic. Aprendran la manera de com s’organitza el comerç i quins són els productes que s’hi venen i finalment, aprendran a ser uns bons agents cívics mitjançant una excursió on visitaran el mercat de Vic.

  •   A qui va dirigida?

Aquesta activitat va dirigida a alumnes de cicle mitjà.

  •  Desenvolupament de l’activitat

Abans de començar l’activitat es farà una breu explicació del mercat de Vic:

“Vic és capital de comarca i recull la seva principal activitat comercial. La gent dels pobles de la comarca acostumen a traslladar-se a Vic quan han de fer les seves compres. La principal activitat comercial de Vic, a banda de les grans superfícies i del petit comerç, es centra en els mercats (Vic, ciutat de fires i mercats), que constitueix un important atractiu turístic, no només per la gent de la comarca sinó fins i tot de moltes d’altres poblacions.
Vic és una ciutat on els mercats són una activitat molt integrada a la població. N’hi ha tres d’importants. El del dimarts i el dissabte al matí que es fan a la Plaça Major (centre de Vic) i el dels diumenges que es fa en el barri del Remei (un barri allunyat del centre). Aquest últim mercat poc a poc va creixent i guanyant protagonisme. Fins ara, eren els veïns dels barris que anaven al mercat del centre de Vic, però els diumenges passa al revés i són els veïns del centre que van al mercat del Remei. En tots aquests mercats es venen bàsicament aliments però també roba, bestiar, calçat i coses de la casa. També hi ha el mercat municipal on només s’hi venen aliments.”



 Mercat El Remei de Vic
             





Mercat Plaça Major de Vic                                                   


Del que es tracta en aquesta activitat és que tota la classe es divideixi en tres grups i cada un d’ells experimenti un mercat diferent. Llavors, hauran de respondre un qüestionari i per fer-ho caldrà passejar-se per cadascun d’aquest mercats (els que els toqui els mercats setmanals).

-Quan temps fa que es fan (origen i història).-On són, i quins barris afecten.-Quin dia es celebren.-Quines hores.-Què s’hi pot trobar.-D’on venen els productes que es venen (percentatges sobre els productes autòctons respecte dels forasters)-Quantes parades hi ha aproximadament (10-20, 30-40, 50-60...).-Quin tipus de públic tenen (veïns del barri, veïns de fora del barri però ciutadans de Vic, immigrants, turistes...).-Estudi comparatiu amb el preu dels productes comuns que s’hi hi comercialitzin segons la zona on hi ha ubicats els mercats (per exemple: aliments, roba, calçats i plantes).La informació que necessitin l’hauran de demanar al departament que correspongui de l’ajuntament de Vic.

  • Objectius

Els alumnes coneixen l’existència dels mercats de la seva ciutat però aquesta activitat els ajudarà a adquirir un coneixement més acurat sobre la seva tipologia i la diferència entre els mercats del centre de la ciutat i el de les afores a les barriades. Igualment, també podran adonar-se de la diferència entre els mercats periòdics (setmanals, dos al centre i un a la barriada) i els mercats anuals (mercat del ram i mercat medieval), els quals abarquen moltes més zones de la ciutat de Vic i que són visitats per una gran afluència de ciutadans de dins i de les afores de la comarca d’Osona.
Al mateix temps, adquiriran coneixements històrics sobre la transcendència que Vic ha tingut dels mercats al llarg de la seva història. Des dels orígens del mercat del bestiar que es feia al barri del portalet de Vic (on encara s’hi troben reminiscències de la seva existència) fins a l’actual mercat medieval que és el que té menys història a Vic, i que curiosament s’ha ubicat pràcticament en els mateixos barris on s’hi celebraven els mercats a l’antiguitat (Casc antic de la ciutat).


  •  Avaluació

En aquesta activitat es valoraran els següents aspectes:
-El treball i l’esforç que hi ha dedicat cada alumne.
-Ser uns bons agents cívics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada